Nadogradnja noktiju

Za koju tehniku nadogradnje se odlučiti

Prvenstveno treba reći da su sve vrste nadogradnje, izlivanje i ojačanje noktiju jednako dobre. Potrebe i želje klijenata utiču na izbor tehnike. Prilikom odlučivanja za tehniku treba uzeti u obzir prirodno stanje noktiju, hobi, razne aktivnosti, individualan način života od čega i zavisi dužina noktiju.

Tip žene i izgled ruke određuju idealan oblik noktiju.

Gel

Gel tehnika je verovatno nejpoznatija i najrasprostranjenija metoda u  Evropi.
Materijal je takođe na bazi akrila, samo što je za izradu potrebna UV Lampa, koja pomaže da se naneti slojevi gela na noktima stegnu. Može da se radi na prirodnim noktima uz metod izlivanja i produženje sa tipsama.

Gel obećava veću fleksibilnost noktiju i za većinu predstavlja idealno rešenje.

Nije  bitno da li je gel ili acryl na prirodnim noktima, nezavisno od toga, oni rastu normalno i od brzine rasta i aktivnosti potrebno je zbog statike nokatne ploče raditi korekciju u intervalima od 4 do 6 nedelja a na problematičnim noktima po individualnom dogovoru.
Jedina razlika između acryl i gel tehnike je  u obradi i funkciji, jer su sastojci uglavnom isti. Glasine – da  akril ugrožava zdravlje, mogu samo da šire nestručne osobe koje ne znaju da rade akril ili ne nude tu vrstu tehnike.

Acryl (prah/tečnost)

Najstarija tehnika za nadogradnju je Acryl. Materijal se sastoji od dve komponente: praha (polymer) i likvida (monomer ili tečnost). Materijal – acryl potiče izstomatologije i koristi se 90% u  Sjedinjenim Državama kao standard.
Bez ikakvog preterivanja možemo da kažemo da ovaj sistem predstavlja visoku školu nadogradnje. Divan preliv raskošnih boja i neobična  3D  nail-Art modelaža može se postići samo sa tom tehnikom. Upravo zbog toga je ta tehnika neophodna na takmičenju.

Prilikom svakog nanošenja, prah i tečnost se sjedinjuju i primenjuju na noktu. Na osnovu spajanja  te dve komponente dolazi  do polimerizacije i samim tim, stezanja materijala, pri čemu nam UV lampa nije potrebna.
Sa Acryl tehnikom, stručni Naildesigner može da kreira tanke i izuzetno otporne nokte. Svi oblici i neravnine na nokatnoj ploči mogu se tretirati akril tehnikom. Teške anomalije noktiju, koje prouzrokuju mehanički  uticaji, traume ili drugi razlozi, dozvoljavaju idealnu korekturu i vraćaju  noktu sopstvenu funkciju da štiti osetljive nervne završetke jagodica.

Zablude o nadogradnji

Veštački nokti su štetni, jer nokat ne može da diše!

Istina: Kao što znamo, u krvi se nalazi kiseonik, a nokat se hrani preko kapilara, koji se nalaze u nokatnom ležištu, radi čega i nokatna ploča deluje rozikasto. NOKATNA PLOČA SAMA NE DIŠE!
To je sujeverje koje datira iz 20 veka, usled čega se i tada nije lakirao mesec na nokatnoj ploči! Nokat se sastoji od keratina koji predstavlja rožastu tvorevinu poput dlake, koja ne diše. Nokat se hrani preko nokatnog korena, cirkulacije krvi i zanoktica. Profesionalno izrađena nadogradnja ili mogućnost ojačanja prirodnog nokta, je potpuno bezbedna za prirodan nokat!

Prirodni nokti se stanjuju!

Istina: Tačno je da su nokti posle skidanja nadogradnje mekani. Keratin mora da se stegne a to nastaje usled oksidacije, tako da nakon par dana nokti sami ojačaju. Inače, ne smemo da zaboravimo, da je jedna nadogradnja otprilike 60 puta deblja od prirodnog nokta. Sam taj čin daje subjektivni osećaj da su nokti tanki.
Jako je važno,da uklanjanje nadogradnje izvrši stručno osoblje, koje ima adekvatnu obuku i znanje o nokatnoj anatomiji.

Gel zapeče (izgori) nokat!

Istina: Zabluda je, da tokom tretmana može da dođe do zapaljenja prirodnog nokta. U kombinaciji sa UV svetlošću, stvara se termička reakcije na osnovu čega se Photoinicijatori pokreću, a samim tim dolazi do zagrevanja, što izaziva osećaj toplote. Intenzitet toplote zavisinosti od količine gela i osetljivosti nokta.